Ten czekoladowy mazurek kryje pyszne wnętrze. Krem robi się bardzo łatwo

Dodano:
Mazurek czekoladowy Źródło: Shutterstock / Shaiith
Czekoladowy mazurek z tego przepisu pod kremową czekoladą kryje zaskakującą, pyszną warstwę. Ciasto jest słodkie i doskonałe na Wielkanoc.

Tym przepisem nieco łamiemy tradycję, bo to mazurek czekoladowy z warstwą francuskiego kremu migdałowego. Taki krem robi się łatwo i można go wykorzystać także przy robieniu słodkich tart o różnych smakach. W czekoladowym mazurku sprawdza się doskonale, a takie ciasto z pewnością zaskoczy gości. To mazurek bardzo słodki i mocno czekoladowy.

Jak zrobić czekoladowy mazurek z kremem migdałowym?

Bazą tego ciasta na Wielkanoc jest zwykłe kruche ciasto, które najpierw należy lekko podpiec. Pyszną warstwę mazurka ukrytą pod czekoladą tworzy francuski krem migdałowy frangipane. Robi się go z mielonych migdałów, masła, jajek i cukru. W przepisie podane są dwa małe jajka, ponieważ na te proporcje powinno być ok. 100 g jajek. Jeśli masz duże jaja, wbij je do miski, rozmąć i odważ 100 g. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej (nie zawsze jest dostępna w marketach), zastąp ją mąką ziemniaczaną. Frangipane najprościej nakładać na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego, podczas pieczenia delikatnie się rozpłynie i idealnie wypełni wnętrze ciasta.

Czekoladowy wierzch mazurka to znowu nawiązanie do kuchni francuskiej, bo to klasyczny, czekoladowy ganache, czyli krem z czekolady, śmietanki i masła. Kremu już nie pieczemy, ale potrzebuje on lodówki, aby zachować idealną konsystencję.

Przepis: Czekoladowy mazurek

Pyszny mazurek z migdałowym wnętrzem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
814 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

na krem migdałowy (frangipane):

  • 130 g mąki migdałowej
  • 140 g cukru pudru
  • 2 małe jajka (S)
  • 125 g miękkiego masła
  • 10 g skrobi kukurydzianej

na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaSkładniki na ciasto zagnieć możliwie szybko. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nią płaską foremkę (jak na tartę). Włóż do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Kiedy będzie zimne, wrzuć do formy ziarna fasoli lub specjalne kulki do pieczenia tart i włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 12 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wysyp fasolę lub kulki.
  2. Robienie kremu migdałowegoZrób krem migdałowy: miękkie masło połącz z resztą składników w temperaturze pokojowej (najlepiej mikserem). Wyłóż krem na kruchy spód i zapiekaj jeszcze ok. 12-15 minut. Wyjmij ciasto i ostudź.
  3. Robienie masy czekoladowejŚmietankę zagotuj i zalej nią pokruszoną czekoladę (lub czekoladę w kaletkach), dodaj łyżkę masła. Zmiksuj wszystko blenderem i odstaw do lodówki aż ostygnie i lekko zacznie gęstnieć. Tak przygotowany krem wyłóż na wystudzone ciasto, wyrównaj i wstaw ponownie do lodówki, aż krem dobrze stężeje. Udekoruj gotowe ciasto w dowolny sposób.

Jak udekorować ciasto na Wielkanoc?

Mazurek czekoladowy z tego przepisu możesz udekorować w dowolny sposób. Wykorzystaj np. pokruszone ciasteczka, czekoladowe jajka lub inne figurki, ozdoby cukrowe, kolorowe posypki albo bakalie (oczywiście doskonale sprawdzą się migdały). Mazurek przed podaniem można też udekorować kwiatami jadalnymi, np. żółtymi kwiatami forsycji, aromatycznymi fiołkami czy efektownymi stokrotkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...